De Eerste Wereldoorlog


Book Description

De Eerste Wereldoorlog trof België vanaf de eerste dag met volle kracht. Het land was nochtans neutraal en behoorde niet tot de twee elkaar bestrijdende bondgenootschappen. Die aparte positie probeerde het onder impuls van koning Albert vier jaar lang te behouden. Maar de strategische ligging eiste zijn tol. Het Belgische leger werd gedwongen gedurende meer dan vier jaar de strijd aan te gaan met de Duitse agressor. In deze originele analyse wordt het militaire verloop van de oorlog op indringende wijze beschreven en verklaard. Daarbij is er aandacht voor het strategische en het tactische niveau. Zowel de koning-opperbevelhebber als de soldaat komen aan bod. Daarnaast bepaalden de vele technische innovaties, zoals gifgas, tanks, camouflage, loopgraven, nachtelijke patrouilles en scherpschutters, het dagelijks leven en het sterven binnen een strijdmacht waar meer dan 300.000 Belgen deel van uitmaakten. 42.000 van hen overleefden het niet. Nadien was niets meer zoals voorheen.




De groote oorlog


Book Description

De geschiedenis van België tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), met speciale aandacht voor het dagelijks leven in België onder de Duitse bezetting.




Brave little Belgium


Book Description

De échte verhalen achter bekende en minder bekende feiten en figuren uit de Eerste Wereldoorlog Bij de Eerste Wereldoorlog denkt iedereen onmiddellijk aan de loopgraven en de modder van de IJzervlakte. Er zijn echter nog veel meer boeiende verhalen die belangrijk waren voor ons land tijdens `de Groote Oorlog. Wat schreef koning Albert in zijn brief aan de Duitse keizer, in een poging om een Duitse inval in ons land te vermijden? Hoe slaagden de Britten erin meer dan twintig tunnels te graven onder de Duitse verdedigingslinie nabij Mesen? En hoe overleefden de soldaten vier jaar lang in de loopgraven? Waarom werd in 1915 langs de grens tussen België en Nederland de `Dodendraad opgericht, en wie riskeerde zijn leven om door deze levensgevaarlijke versperring te geraken? Welke rol speelde de Engelse verpleegster Edith Cavell in het spionagenetwerk van de geallieerden in Brussel? Op deze en andere vragen geeft Mark De Geest een gedetailleerd antwoord in dertien boeiende verhalen. Sommige spelen zich af in België, andere in het buitenland. Samen geven ze een duidelijk inzicht in wat vier jaar oorlog voor België betekende, zowel voor de soldaten aan het front, als voor de burgers in het bezette gebied. Brave Little Belgium is niet alleen een meeslepend en verhelderend boek, het vormt ook de basis voor de gelijknamige Canvas-reeks, die in het herdenkingsjaar 2014 wordt uitgezonden en waaraan historica Sophie De Schaepdrijver haar medewerking verleent.




De groote oorlog


Book Description

Op 4 augustus 1914 viel het grootste invasieleger tot dan toe ooit gemobiliseerd, een klein en weinig op oorlog voorbereid buurland binnen. En zo begon voor Belgie de Groote Oorlog. Een oorlog die leek op die van andere landen en toch ook weer niet. In Belgie verliep de Eerste Wereldoorlog op twee fronten: in de modder van de IJzer en in het bezette land. Loopgraven en bezetting, gifgas en dwangarbeid, of twee oorlogen in een: 1914-1918 was voor Belgie, wellicht meer nog dan voor andere landen in Europa, de erfzonde van de twintigste eeuw. Sinds de publicatie van De Groote Oorlog in 1997 heeft het onderzoek naar de Eerste Wereldoorlog in Belgie een stroomversnelling gekend. Deze heruitgave biedt een nieuwe inleiding.




Negentien honderd veertien


Book Description

Dutch summary: 4 augustus 1914: Duitsland valt België binnen in de hoop zo een snelle doorgang naar Frankrijk te forceren. Het kleine en slecht uitgeruste Belgische leger levert echter meer weerstand dan verwacht. De Eerste Wereldoorlog is voor velen synoniem geworden met het IJzerfront. Weinigen weten echter wat er voorafging aan die loopgravenoorlog. Dirk Van Thuyne reconstrueert deze vergeten periode aan de hand van authentieke getuigenissen en dagboekfragmenten. Vanuit een originele invalshoek, met veel aandacht voor persoonlijke verhalen, schetst hij de moordende begindagen van de Eerste Wereldoorlog.




De Eerste Slag om Ieper


Book Description

De bloedigste dagen van de Eerste Wereldoorlog in België




De Eerste Wereldoorlog


Book Description

Beschrijving van de oorzaken, het verloop en de afwikkeling van de Eerste Wereldoorlog met bijzondere aandacht voor de gebeurtenissen in België.




Brave little Belgium / druk 1


Book Description

De échte verhalen achter bekende en minder bekende feiten en figuren uit de Eerste Wereldoorlog. Bij de Eerste Wereldoorlog denkt iedereen onmiddellijk aan de loopgraven en de modder aan de IJzervlakte. Er zijn echter nog veel meer boeiende verhalen die belangrijk waren voor ons land tijdens 'de Groote Oorlog'. Wat schreef koning Albert in zijn brief aan de Duitse keizer, in een poging om een Duitse inval in ons land te vermijden? Hoe slaagden de Britten erin meer dan twintig tunnels te graven onder de Duitse verdedigingslinie nabij Mesen. En hoe overleefden de soldaten vier jaar lang in de loopgraven? Waarom werd in 1915 langs de grens tussen België en Nederland de 'Dodendraad' opgericht, en wie riskeerde zijn leven om door deze levensgevaarlijke versperring te geraken? Welke rol speelde de Engelse verpleegster Edith Cavell in het spionagenetwerk van de geallieerden in Brussel?




Antwerpen 1914


Book Description

Het verhaal van de belegering en de Val van Antwerpen in de eerste maanden van de Grote Oorlog is de voorbije honderd jaar grotendeels vergeten. Weinig mensen weten dat het eerste grote Belgische slagveld van de Eerste Wereldoorlog, met loopgraven en artillerieduels, heldenmoed en nutteloze offers rond Antwerpen lag. Antwerpen 1914 vertelt het verhaal van een stad die tijdens de eerste oorlogsmaanden hoofdstad van België werd, een stad die dankzij twee grote fortengordels onneembaar werd geacht. Toen Duitse troepen begin augustus België binnenvielen, veroverden ze in een mum van tijd de ene stad na de andere. Maar voor Antwerpen werden ze tot staan gebracht. En ook al duurde de slag rond Antwerpen maar enkele weken, toch zou dit het verdere verloop van de oorlog bepalen. Antwerpen 1914 is niet alleen het verhaal van militaire strategieën, bevelhebbers en politieke intriges. Het is vooral een verhaal over mensen, hun angsten en hun hoop. Naast achtergrondinformatie en historische duiding bevat dit boek een uniek en meeslepend tijdsdocument: het dagboek van de kunstcriticus Jozef Muls. http://www.linkeroeveruitgevers.be/boeken/p/detail/antwerpen-1914




Het grote verdriet van België


Book Description

De vele en massaal bezochte herdenkingen van de laatste jaren hebben het weer aangetoond: de Eerste Wereldoorlog heeft nog steeds de volle aandacht. Juist in de huidige, roerige tijden kijken velen met verbijstering naar wat er in de jaren 1914-1918 is gebeurd. Dat geldt voor alle strijdende partijen. In alle destijds betrokken landen zullen ook in de toekomst de herdenkingen elk jaar op vaste momenten blijven plaatsvinden. Maar nergens is dit zo vaak en op zoveel locaties als in België. Daar worden in Ieper bij de Menenpoort al sinds 1918 elke dag om 20.00 uur de 54.000 met naam genoemde vermiste soldaten uit WO1 herdacht. En elke dag onder grote belangstelling.0Waar komt deze grote betrokkenheid bij de Groote Oorlog bij de Belgen vandaan? Waarom zit juist deze oorlog bij hen in het collectieve geheugen? Onder historici staat de inval van de Duitsers in augustus 1914 bekend als ?the rape of Belgium?, en zo voelt het bij de Belgen nog steeds aan. Van de zeven miljoen Belgen in 1914 vluchtten een miljoen naar Nederland, zo?n 350.000 naar Frankrijk en 200.000 naar Engeland. Tijdens de oorlog werden 400.000 Belgische mannen naar Duitsland gedeporteerd en daar gedwongen tewerkgesteld. Grote delen van België werden vernield en vele fabrieken volledig ontmanteld. En daarnaast vielen er vele doden en gewonden.0Zo heeft elke Belgische familie haar verhalen uit de Eerste Wereldoorlog. In dit boek worden de achtergronden toegelicht, maar wordt vooral via de eigen woorden van Belgen uit die periode meer inzicht gegeven in wat de gewone Belg in die tijd is overkomen.